Blog

Home office….a karantén idején

A karantén helyzet más megvilágításba helyezte az otthonról végezhető munkavégzést. Akinek ebben volt már tapasztalata, az zökkenőmentesen vette az akadályt. Néhány gyakorlati tanáccsal szeretném segíteni azokat, akik a jövőben is otthonról fognak dolgozni...

 

Ez egyik kedvenc témám, amiről már évekkel ezelőtt írtam – https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/otthoni-munka-elonyei-hatranyai – és a Petőfi TV-be is meghívtak a témával kapcsolatban gyakorló szakértőként. Igaz, akkor még szó sem volt a karanténról!

A koronavírus helyzet előtérbe helyezte ezt az témát. Sok munkahelyen lehetővé vált ily módon dolgozni. Gondolhatnánk, ők voltak a szerencsések, hiszen legalább megmaradt a munkájuk, és ráadásul ezt otthonról tudták végezni. Az is igaz, hogy ez most nem szabad választás volt, hanem kényszer. Olyan embereket is érintett, akik nem szabad akaratukból választották. Lássuk be, ez nagyon más helyzet. Magam miatt csinálom, más miatt muszáj csinálni! 

A hirtelen életbe lépett korlátozások miatt idő sem volt igazán erre felkészülni. Aki már dolgozott így, annak nem jelentett olyan drámai változást az életében. Már megvolt a saját tapasztalata, rutinja, tudta, mik a buktatók.

De ne felejtsük el azt a fontos körülményt , hogy nagyon más úgy otthonról dolgozni, ha otthon vannak velünk a gyerekek, segítenünk kell az online tanulásban, vagy a kicsiket egész nap lefoglalni, próbálni tartalmat vinni a napokba, esetleg a párunk is otthonról dolgozik, rendszeresek a napi online meetingek, ahol nem hátrány, ha nem hallatszik be a gyerek sírás, a veszekedés, a kutya ugatás, ráadásul fizikailag össze vagyunk zárva, és az életünk jó pár területét is otthonról, otthon kellett megoldani. 

Igazán kihívással teli hetek, hónapok voltak. Aki ilyen körülmények között képes volt hatékonyan, eredményesen, határidőket tartva dolgozni, az minden elismerést megérdemel.

Ha sikerült ezeken az akadályokon átvergődnünk, előbb utóbb kialakítottuk a saját napi menetrendünket. Ami lássuk be nagyfokú szervezettséget, tervezést igényelt. Aki eddig nem próbálta, az rájött, nem is olyan egyszerű feladat. Viszont ha sikerült elfogadható módon megoldania, akkor ez joggal tölti el büszkeséggel!

Az, hogy a home office- os munkavégzési lehetőség meddig marad, milyen széles körben lesz alkalmazható, azt a cégek eldöntik. Nyilván kiderült, vannak olyan munkák, munkakörök, amik otthonról is jól végezhetők, tehát nincs szükség az állandó személyes jelenlétre az irodákban, lehet költségeket is csökkenteni. Ám én most nem a home office gazdasági hatásait szeretném elemezni. 

Néhány gyakorlati tanácsot szeretni adni ahhoz, hogy ha szükséges, a jövőben ez még jobban, hatékonyabban működhessen. Lehet mondani, eső után köpönyeg. De ez bármikor jól jöhet. 

Lehetőség szerint legyen egy csendes irodai részünk a lakásban. Még ha kicsi is, de egy kijelölt hely a munkavégzésre. Asztal és kényelmes szék, ami tartja a gerincünket, megfelelő világítás. Ahol akár órákat is képesek vagyunk dolgozni.

Vigyünk rendszert a napjainkba. Határozzuk meg, mettől meddig dolgozunk. Mielőtt reggel elkezdjük a munkát, öltözzünk át. Ez lehet kényelmes, otthoni viselet, de ne pizsamában dolgozzunk. Fizikailag és mentálisan is válasszuk el a munkát a magánéletünktől. Időnként tartsunk szünetet, mozogjunk, sportoljunk, csináljunk mást. Ha befejeztük a napi munkát, gondoljuk végig, másnap mivel kezdünk, vagy mivel vagyunk elmaradva. Nagyon könnyű szétcsúszni. Nincs külső kontrol, magunkra vagyunk utalva. Ha nem vagyunk elég szervezettek, akkor állandó szélmalomharcot fogunk vívni a határidőkkel. 

Figyeljünk arra is, hogy ne szigetelődjünk el teljesen. Ha korlátozott módon is, de tartsunk kapcsolatot a kollégákkal. Nem tudunk mindig külső segítséget kérni, de tartsuk meg a működő kapcsolatrendszerünket. (IT, HR, pénzügy, ill. a kapcsolódó területeken dolgozó kollégákkal). Hasznos, ha a főnökünkkel is rendszeresen egyeztetünk, maradjunk láthatóvá az ő számára is. 

Próbáljuk meg kiélvezni a helyzet adta előnyöket. A munkába járás idejét megspóroljuk, saját környezetünkben dolgozhatunk, hallgathatunk zenét, a szükséges otthoni feladatokat is beiktathatjuk, ügyet intézhetünk, stb. Hatékonyabban tudunk dolgozni, nem vonják el a munkatársak a figyelmünket. Nem kell értekezleteken részt venni. Nem szakítják meg a munkánkat. 

De azt tartsuk szem előtt, hogy a munkának jó minőségben, a határidőre el kell készülnie!

Nehéz meghúzni a határt a munka és magánélet között. Könnyen összecsúsznak, egész nap dolgozunk, nincs időkorlát, annyi időt töltünk a munka elvégzésével, amennyit gondolunk. Ez a teljesítményorientált és maximalista embereknél elvezet addig, hogy szinte a teljes napot végig dolgozza, amit még este vagy éjjel is folytat. Biztos kimerültséghez és egy idő után teljesítményromláshoz, kiégéshez vezet. A családi életre kifejtett hatásáról nem is beszélve.

Frusztráltak leszünk, amit a környezetünk is megérez. Ez a fajta munkavégzés nagyon tudatos és felelősségteljes hozzáállást igényel! Nem mindenki alkalmas rá.

Őri Júlia